De Nationale Coöperatiedag 2022

In 2022 kon eindelijk De Nationale Coöperatiedag, na een afwezigheid van 2 jaar door corona, weer doorgaan. Op donderdag 10 november 2022 mochten we in het Spoorwegmuseum in Utrecht ruim 80 coöperaties en meer dan 200 deelnemers verwelkomen. De dag stond in het teken van de waarde(n) van de coöperatie. Wat is de toegevoegde waarde van de coöperatie en waar zien we waardecreatie ontstaan? Hoe maken we die aantoonbaar en hoe laten we zien dat de coöperatie een wezenlijk onderdeel is van de samenleving? Met de blik naar binnen: wat zijn de waarden van uw coöperatie? Deze vraagstukken werden uitgebreid met elkaar besproken.

De Nationale Coöperatiedag is hét netwerk- en kennisevent voor coöperatief Nederland. Met toonaangevende sprekers en voorbeelden uit de coöperatieve praktijk. Tijdens deze dag ontmoeten bestuurders, toezichthouders, directieleden, coöperatieprofessionals, ledenraadsleden, leden en andere betrokkenen elkaar.

Cover voor
Cover voor
Cover voor

Er werden diverse deelsessies aangeboden zoals de rol van coöperaties binnen transities. Spreker Lucas Simons benoemde de vele transities die gaande zijn, fases die een transitie kent en hoe je hier als coöperatie mee om gaat. Verder werd er een sessie aangeboden over generaties. In een interactieve sessie kregen de deelnemers inzichten in de verschillen en verrassende overeenkomsten tussen jongere en oudere generaties binnen coöperaties. Ook kon men kiezen voor een sessie over de reputatie van de coöperatie en een sessie over de persoonlijke waarden die mensen inbrengen in de coöperatie. Een wat droger onderwerp was de One Tier Board, maar zeker niet minder interessant. Veel deelnemers waren geïnteresseerd in de voor- en nadelen van dit model en wat dit betekent voor de huidige functionarissen.

Na de deelsessies kwamen de deelnemers weer bij elkaar voor keynote spreker Sander Heijne (auteur Fantoomgroei). In zijn lezing stonden de ontwikkelingen in onze samenleving centraal. Nog nooit in de geschiedenis waren we zo rijk en welvarend als nu. En toch gaat het niet onverdeeld goed met ons land als je kijkt naar de krappe arbeidsmarkt, de woningmarkt en de hoge voedselprijzen. Hoe kan dat? Waarom accepteren we dat? Vanuit zijn wetenschappelijke en geschiedkundige analyse liet Sander zien dat het anders moet. En dat juist coöperaties daarop antwoord kunnen geven.

De dag werd afgesloten met een dinerbuffet om met elkaar na te praten. Het was een dag vol met nieuwe inzichten en inspiratie.

Lees het verslag van De Nationale Coöperatiedag.

Podcast: Verslag De Nationale Coöperatiedag

In deze podcast komen diverse sprekers van deelsessies aan het woord over het thema de waarde(n) van de coöperatie. Zo vertelt Henk Boeschoten over reputatiemanagement, Ondernemende Gasten over de waarden van verschillende generaties in een coöperatie en komt ook keynote spreker Sander Heijne aan het woord. Luister mee!

Cover voor
Cover voor
Cover voor