Internationale samenwerking

Op internationaal niveau behartigt NCR het belang van (Nederlandse) coöperaties. NCR is aangesloten bij Cooperatives Europe en International Cooperative Alliance (ICA) en is lid van de Europese koepel van land- en tuinbouwcoöperaties Cogeca. Daarnaast is er een intensieve samenwerking met Agriterra om ook internationaal coöperaties te ondersteunen.

Lees het verslag van de Ethiopische delegatie in Nederland. Coöperatie september 2023.

Agriterra op bezoek bij NCR

Het afgelopen jaar heeft NCR tweemaal bezoek gehad van Agriterra. In januari 2023 mochten wij een delegatie uit Ethiopië ontvangen. Tijdens dit bezoek van Ethiopische overheidsmedewerkers en bestuurders van coöperaties werd er onderzocht of een soortgelijke organisatie als NCR ook in Ethiopië kan worden opgericht.

In maart mochten we een tweede delegatie ontvangen. Dit keer uit de Filipijnen. Deze groep was vooral nieuwsgierig naar het coöperatieve landschap en tegen welke problematiek Nederlandse coöperaties aanlopen.

Naar Ethiopië

In december werd NCR gevraagd om een membership commitment workshop te geven in Addis Abeba in Ethiopië. Het bezoek bestond uit een excursie naar drie coöperaties van koffieboeren en een bezoek aan de Ethiopische Coöperatieve Commissie (ECC). De excursies gaven veel inzicht in hoe ledenbetrokkenheid in praktijk werkt. Er werden veel tips en tricks gegeven. Het bezoek aan de ECC was vooral waardevol om de positie tussen Agriterra en de Ethiopische overheid te versterken met mogelijke samenwerking in de toekomst.

Cover voor
Cover voor
Cover voor

Internationale Dag van de Coöperatie

Op zaterdag 1 juli 2023 vond de Internationale Dag van de Coöperatie plaats. Deze dag wordt jaarlijks gevierd op de eerste zaterdag van juli. De viering heeft als doel om de bewustwording over coöperaties te vergroten en de doelstellingen van de Verenigde Naties en de internationale coöperatieve beweging te benadrukken. Verder helpt deze dag om de bijdragen van coöperaties zichtbaar te maken. Het thema van afgelopen jaar was: Coöperaties voor duurzame ontwikkeling.

Cover voor